İzleyiciler

10 Aralık 2020 Perşembe

STEAK BURGER

STEAK BURGER
HAMBURGER EKMEĞİ
Malzemeler
(8 Adet burger ekmek)
Water Roux icin; 25 gr un(2 yemek kaşık un)
30 gr su(5 yemek)
62 gr sut(çeyrek su bardak)

Hamur icin;
120 gr sut(1 su bardaktan 2 parmak eksik)
Yarım paket kuru maya
340 gr un(4,5 su bardak un)
8 gr tuz (1,5 tatlı kaşık)
30 gr seker(4 yemek kaşık)
1 tam yumurta
1 yumurta sarisi 50 gr tereyag(2 dolu yemek kaşık)
Üzeri İçin;
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşik süt
1 tatlı kaşık zeytinyağ


YAPILIŞI
İlk olarak
water roux – meyane hazırlanır. Bunun için su, süt ve un ocakta başamel yapar gibi 15 sn kadar pişirilir.ve macun gibi bir karışim hazirlanir.ve soğutulur.
♦ sütü sıcağa yakın ılık kıvama getirip  kabımıza dökelim. İçine yarım paket  maya ve şekerimizi koyup eritelim ve 5  dakika bekletelim.
♦ Unu kabımıza alalım.içine bir tam yumurta ve bir yumurta sarısını çırpıp ekleyelim. Sonra üzerine ilk olarak meyane, süt, maya ve şeker karışımı eklenir. Karıştırma kabına alınan bu malzemeler yavaş yavaş karıştırılır.
♦ Devamında tereyağı eklenir ve tuz katalım. Karıştırmaya devam edilir. Bir süre sonra pürüzsüz bir hamur olana kadar karıştırılır.
♦ Bu şekilde hazırlanan hamur, 30 dakika mayalanmaya bırakalım. Kurumaması için üzeri streç filmle veya bezle örtülür.
♦ Mayalanan hamurdan yaklaşık 95 gramlık top şeklinde parçalar alınır.Ben bu ölçüler ile 8 adet beze çıkardım)
♦ Bu parçalar ister elde ister tezgahta yuvarlatılıp top şekline getirilir. Sonra bu hamurların üzerini örtülür ve mayalanmaya bırakılır. 20  dakika da  tepside mayalansın
sonrasında üzerine yumurta sarısı,süt,z.yağ karıştırıp sürelim.istege bağlı susam serpelim.Alt üst 200 C ayarda fırını ısıtalım.Hamburgerleri atıp 10 dk sonra ayarı 180 ne alıp 25 dk kontrollü pişirelim.

KÖFTESİ İÇİN (4 kişilik)
Köfte için;
700 gr tek çekim dana döş kıyma(porsiyon 175 gr kişi başı)
1 tatlı kaşık Karabiber
2 tatlı kaşık Tuz
1 yemek kaşık ketçap
HAMBURGER SOSU
İÇİN
2 adet kornişon turşu
Mayonez
Ketçap
Hardal
Barbeque sos

Öncelikle kıymayı  yoğurmadan sadece tuz,karabiber ve ketçabı yedirecek kadar elimizle karıştıralım. Hamburger ekmeğinden biraz büyük kalın yuvarlak köfte şeklini verin ki kızarırken küçülecekler. 4 adet köfte içintarif. Tepsiye buzdolabı posetine koyun buzdolabında yarım saat dinlendirin.
Bu arada iç malzemeleri hazırlayın.
Sos için kornişonları çok minik doğrayın ve 2 şer yemek kaşik mayonez,hardal,ketçap ve BBQ sos ile karıştırın.
4 adet soğanı ince halka halka kesin.Karamelize yapmak için tavada az zeytinyağında ve sonrasında 1 tatlı kaşık esmer şekerle kavurun. T Kıvırcığı yıkayın suyu iyice aksın. Domatesleri halka kesin.
İzli tavada yada benim gibi tost makinesinde köfteleri kızartın. Hamburger ekmeğine kıvırcık, domates, soğan, köfte, cheddar peynirini koyun.
İç malzemeleri arzu ettiğiniz gibi arttırıp azaltabilirsiniz. Tercihen burgeri ortadan ikiye kesip kürdanla tutturup yağını süzdüğünüz izli tavaya biraz koyup peynirini eritin. Böylesi daha da lezzetli ve şık sunum oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder