İzleyiciler

24 Ağustos 2021 Salı

AŞURE

KARAYAN TAM KIVAMINDA AŞURE
Malzemeler
• 2,5 su bardağı aşurelik buğday(500 gr)
• 1 su bardağı haşlanmış nohut
• 1 su bardağı haşlanmış fasulye
• Yarım çay bardak pirinç
• 15 adet kuru kayısı
• 1 su bardağı kuru üzüm
• 2 adet portakal kabuğu rendesi(ve suyunu sık)
• 10 adet kuru incir
• Yarım su bardak süt (inciri bekletilen içinde)
• 1 bütün elma(karanfil batırmak icin)
• 10-15 adet karanfil
• 3 çubuk tarçın 
• 1 elma
• 1 armut
• 2 paket vanilya
• Yarım su bardak gül suyu(tercihen)
• 1 Su bardak kuru dut
• 1 su bardak fındık
• 1su bardak çiğ yer fıstık
• 3 su bardağı toz şeker
• 1 tutam Tuz

Aşure’nin Üzerini Süslemek İçin 
• Fındık
• Ceviz
• Kuş üzümü
• Nar
• Tarçın
• Susam
• İncir
• Kayısı

Yapılışı
• 1 gece önceden  Aşurelik buğdayı bir kaba alın. Buğdayın suyu berraklaşana kadar yaklaşık 5-6 kere buğdayı yıkayıp süzün.
• Daha sonra aşureyi yapacağınız tencere içerisine buğdayı alın ve üzerini 4-5 cm geçecek şekilde su koyun.
• Ocağa aldığımız buğday kaynamaya başlamadan önce çıkan sarı suyu süzün ve buğdayı sıcak su ile tekrar yıkayın ardından tekrar sıcak su koyarak ocağa alın kaynamaya başladıktan sonra altını kapatın ve tencerenin kapağını kapatarak sofra bezine sarın.
• Yine 1 gece önceden kuru fasulye ve nohutu ayrı ayrı kaplarda ıslayın.
• Ertesi gün buğday tenceresini ocağa alın. Üzerine yaklaşık 3-4 litre su ekleyin.

• tencerede nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
• Daha sonra nohutların kabuklarını soyun. 15-20 dk kaynayan buğdayın içerisine nohutu, fasulyeyi ve 1 Çay bardağı pirinci atın.
• Bu arada kuru kayısıları küp küp kesin ve sıcak su ile ıslayın.
• Kuru üzümü, kuş üzümünü ayrı ayrı kaplarda üzerini geçecek kadar sıcak su koyarak ıslayın.
• İnciri küp küp  kesin mumkun mertebe minik çekirdeklerini temizleyin ki AŞURE içinde yayılmasın ve üzerini geçecek kadar su ile 30 dk bekletin kara  suyunu süzün.Sonra tekrar süt ile ıslayın. Aşureyi karartan incirdir. Ancak süt ile ısladığınızda bu sorun ortadan kalkacaktır.ve inciri aşureye en son atın.
• Elma ve armutun kabuklarını soyun.minik küp küp doğrayın limonlu suya koyun.Ayrı olarak ta 1 tam elmaya karanfilleri batırarak aşurenin içine nohutlarla beraber atın.Varsa 2 parmak taze zencefili de kabuklarını soyup bütün atın.kuru meyvaları koyma zamanı gelince karanfilli bütün elmayı ve zencefili çıkarın
• Kuru dut da suda bekletin süzün.
•  Kıvamı koyulaşan suyunun rengi beyazlaşan aşurenin içine süzdüğünüz kayısıları,  üzümleri, doğranmış olduğunuz elma ve armut,kuru dutu ve rendelediğiniz portakal kabuklarını(portakal kabuğunuda cezvede 3 kere kaynatıp süzüp acılığını atarak süzün) ve ekleyin.portakalın suyunuda sıkıp ekleyin
• Aşurenizin kıvamı çok koyu olursa sıcak su ekleyebilirsiniz.
• Tüm malzemeleri ekledikten sonra 3 su bardağı şekeri de ekleyerek karıştırın ve kaynamaya bırakın.
• 1 su bardağı fındığı ve 1 su bardak çiğ yer fıstığını da içerisine ekleyin yaklaşık 15 dk kaynattıktan sonra aşûremiz hazır afiyet olsun :)

• Üzeri için tarçın,fındık, ceviz ve  Narı ayıklayın,kuru dut,incir,kayısı  ve isteğe ne koyarsanız süsleyin  servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder