KEBAPÇI USULÜ BULGUR PİLAVI
MALZEMELER
1 dolu yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy yeşil biber
1 adet kapya biber
1 su bardak domates sos (veya 10 küçük çeri domates ortadan kesilmiş)
4 diş sarımsak(ince doğranmış)
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatli kasik pul biber
3 su bardağı iri pilavlık köy bulguru yada (başbasi bulguru)
6,5 su bardağı tavuk suyu
YAPILIŞI
ilk olarak bulguru iyice süzgece alıp iyice suyunun süzülmesini sağlayalım.
zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğanı ve sarımsağı orta ateşte hafif bir renk alana kadar kavurun.
Renk alan soğanların üzerine doğradığınız yeşil biber ve kapya biberide de ekleyip karıştırmaya devam edin.bu aşamada 1 yemek kaşık tereyağ koyalım.
1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1'er çay kaşığı tuz ve karabiberi de ekleyip salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
Sulu domates sosumuzu da ekleyip karıştıralım.
5 dk a kaynasın.süzülen Bulguru ekleyelim ve 5 dk o şekilde kavuralım.
6 su bardağı sıcak tavuk suyu da katıp, yüksek ateşte, göz göz olana kadar kapak kapalı pişsin.Altını kısalım ve 25 dk dakika kadar cokk kısık ateşte pişirin.Biraz uzun kalması lazım çünkü bulgur iri özelliğinden dolayı kolay pişmiyor.
Pilavınız güzelce pişip suyunu çekinceye kadar kapağını kapalı tutun ve ardından demlenmeye bırakın.
PÜF NOKTASI
Lokanta usulü bulgur pilavlarına o eşsiz rengi veren aslında salça ve kışlık domateslerin birlikte kullanımı. Salça olarakta tabiki Antep salçası.
Mis gibi köy tereyağında soğan kavururken içine sarımsak da ekliyorlar. Bu bulgura farklı bir aroma veriyor.
Bulgur olarak tercihleri ise iri pilavlık köy bulguru.
Bulguru Tanecikler küçülünceye, çıtır çıtır sesler çıkarıncaya kadar kavuruyorlar. Bu sayede pilavlar tane tane oluyor, birbirine asla yapışmıyor.
Bulgurlar salçayla buluşup iyice kavrulduktan sonra tuza ek olarak pul biber de ekliyorlar. Ardından ocağın altını açıp tencere bir kere fokurdatıktan sonra kapağını kapıyorlar.
Bulgur pilavını pişirirken dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta su kaynadıktan sonra ocağın altını kısmayı unutmamanız, yoksa bulgurlar pişmeden suyunu çeker ve bulgurlar çiğ kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder