ŞAH PİLAVI
MALZEMELER
3 su bardak basmati pirinç
Yarım limonun suyu
100 gr Tereyağı
500 gr kuzu kuşbaşı eti
10-15adet arpacık soğan
2 havuç
1 dolu tatlı kaşık toz safran veya (zerdecal)
tuz
karabiber
6 adet lavaş
Yarım su bardak kuru üzüm
Kayısı kurusu
Yarım su bardak badem
YAPILIŞI
Kuzu etini kuşbaşı doğrayın.mühürleyip su ekleyip ben bu aşamada toz safran,tane karabiber koydum.pişirin.
Arpacık soğanlar bütün olarak , havuçlar jülyen doğranmış.ve yağda kavurun.tuz,Baharatları ekleyin.ve pisen kuzu eti ile karıştırın.etin suyunu süzün onu kullanıcaz.sotemize azar azar etin suyundan ekleyelimki arpacık soğanlar yumuşasın.
Sıcak suda beklemis kuru üzüm,kayıslar etli soteye ekleyin.ve badem ayrı kavurun.onuda ekleyin.
Basmati pirincini tuzlu suda 1 saat kadar bekletin. Pirinci yıkayın, kaynamış tuzlu suya yarım sıkılmış limon suyu ekleyin ve pirinç leri haşlayın.
Pişirdiğiniz pirinci süzün, erimiş tereyağı ile karıştırın.
Lavaşları tencereye göre ayarlayarak kesin. Her lavaş erimiş tereyağı batırıp çıkarın ve tencereye dizin.Lavaşların herbiri birbirinin üstüne gelsin ki açılmasın.
Pilavın bir kısmını lavaşları dizdiğiniz tencereye yerleştirin tam ortasına biraz çukur oluşturun.
Etli havuç soğan soteyi koyup Üzerini örtecek kadar pilavı ekleyin üzerine et suyu zaten safranlıydı onu kaşıkla serpin.ve lavaşı kapatın.her tarafını tereyağlayın.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45-50 dakika pişirin. Ben döküm tencerede yaptım.Cam çukur fırın borcamınız varsa daha iyi olur.Altını görebilmek için.Öbür türlü devamlı kontrol zor oluyor. Servis yapmadan önce üzerine extrs sotelenmiş üzüm ,badem ekleyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder