İzleyiciler

8 Şubat 2021 Pazartesi

EVELİK AŞI KARS USULÜ

EVELİK AŞI KARS USULÜ
malzemeler
• 75-100 gr kurutulmuş evelik
• Yarım su bardak iri bulgur(yarma olursa daha iyi)
• Yarım su  bardağı yeşil mercimek
• 1 adet kurusoğan
• 4 diş sarımsak
• 1 dolu yemek kaşığı salça
• 1 tatlı kaşık biber salça
• 1 çorba kaşığı tereyağ
• Biraz sıvıyağ
• Biraz karabiber pulbiber ve tuz
• SU (et suyunuz varsa onla daha lezzetli)yok ise knorr kemik suyu.

  yapılışı

• Kuru eveliği önce bol suda 20 dk kaynar suda bekletin.yıkayın,yıkarken içinde otlar olabilir onları ayıklayıp. bir tencerede bir  kaç taşım kaynatın  yine suyunu süzün.Acı suyu gitmesi için bu islem mecbur.evelik güzelce yumuşadıktan sonra bir süzgeç yardımıyla süzün kaynar suyla biraz daha yıkayabilirsiniz  çünkü rengi baya çok karadır.
• Tekrar eveliği tencereye alıp suyunu koyun ve artık pişirmeye başlayabiliriz.

• Mercimeği ayrı haşlayın pisirin süzün.
•  haşlamış olduğunuz eveliğe yeşil mercimeği ilave edin İyice karıştırın, üzerine yıkadığınız bulguru ekleyin.duruma göre  hafif  su ilave edip kısık ateşte pişirin. Su miktarı size kalmış eğer çorba gibi isterseniz suyunu biraz fazla tuttun Ama size tavsiyem çok az pilav gibi ne de çorba gibi olsun.
• Ayrı yerde yağda soğanı iyice kızarana kadar kavurun ,ince kıyım sarımsak ekleyin salçaları ekleyin ve kavurun.Bu aşamada eveliğe ekleyin ve karıştırın.1-2taşımda öyle pissin.
• Enfesss sağlık deposu

Kars'ın yöresel tatlarından olan Evelik çorbası kış soğuklarına ve hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Evelik otu C vitamini bakımından zengin, gribal enfeksiyona karşı etkili bir ot. Yaprakları ve kökleri ilaç yapımında kullanılıyor. Tam bir şifa kaynağı olan Evelik otu kışın tüketilmek üzere mayıs ve haziran aylarında toplanıyor. Kış aylarının vazgeçilmezlerinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder