Azeri Paxlavası
Malzemeler
• 1 yumurta
• 60 gr tereyağı(eritilip, soğutulmuş)
• 1 dolu yemek kaşığı kaymak
• 1 çay kaşığı maya
• Yarım su bardağı ılık sut
• 1 tatlı kaşık toz seker
• 1 tutam tuz
• 2,5 su bardak un kontrollü
İÇLİK
• 300 gr öğütülmüş ceviz
• 1 su bardak şeker
• 1 dolu çay kaşık toz kakule
Şerbet için;
• 3 su bardağı su
• 2 su bardağı şeker
• 1 yemek kaşığı bal
• 3-4 damla limon suyu
• 1 tutam safran
ÜZERİ İÇİN
1yumurta sarısı
1 yemek kaşık süt
Ve
eritilmiş 150 gr tereyağ
Yapılışı
• İlk olarak sütü ılık olacak şekilde ısıtıp içerisine mayamızı ve 1 tatlı kaşık tozsekeri ekleyip 10 dak bekliyoruz.
• üzerine eritilmiş yağımızı , kaymağı, yumurtayı ve unumuzu ve 1 tutam tuz ilave ediyoruz.yumusak bir hamur yapıyoruz.
• 1 saat mayslansın.
• Beklerken cevizi çok ince rondodan çekelim içine şeker ve kakuleyi karıştırıyoruz .
• Şerbetimizide hazırlayalım.su ve şeker kaynayana kadar ocakta karıştırıyoruz ,kaynamaya başlayınca 3- 4 damla limon ve bir tutam safran ekleyelim.kısık ateşte biraz kıvamlaninca ocağı kapatıp 1 yemek kaşığı bal ekliyoruz ve karıştırıp soğumaya bırakıyoruz.
• Mayalanmış hamurdan 10 beze yapılim.alt ve üst kat lar için 2 beze büyük diğerleri eşit 8 beze.
• Küçük fırın tepsiyi yaglayalim. İlk büyük bezeyi açalım ve cevizli içi yayalım
• Her kat kat için bu şekilde açıp her kata cevizli içi serpelim.
• Her kat ince açılacak son kata gelince içlik koymuyoruz büyük bezeyide açıp biraz daha kalın serelim.
• Dilimleme yapalım ve yumurta sarısı süt karışımı sürüp herbur baklavaya ceviz oturtalım.
• Baklavayı 180 derece önceden ısıtılmış alt üst ayar fırında 10 dk tutalım.Fırindan alıp tekrar bıçakla kesiklerden geçip erittigimiz tereyağını heryerine gezdirip dökelim tekrar fırına atıyoruz.
• Bu sefer derece 150 olacak ve üzeri tam kızarana kadar pişireceksiniz.yaklaşık 30-35 dk
• Baklava fırından çıkınca ilk sıcağı çıksın ve üzerine ılımış şerbet dökülür ve 1 gece dinlendirilip servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder