KHACAPURI
MALZEMELER
• 1 su bardağ ılık süt
• 2 su bardak ılık su
• 1 yemek kaşığı toz şeker
• 1 paket kuru maya
• 1 Dolu tatlı kaşığı tuz
• 3 yemek kaşık sıvıyağ
• 5-5,5 su bardağı un
İçi için:
• Rende kaşar
• Sürülebilir beyaz peynir
• 1 yumurta
Kenarları için:
• eritilmiş tereyağı
• 2 kaşık yoğurt ve yumurta sarısı karışımı
Üzeri için:
• Pide sayısına göre (4 adet yumurta)
YAPILIŞI
Haçapuri Yani gürcü pidesi.Haça peynir demek ,Puri Pide.
İlk olarak Ilık süt ve suyumuzu, kuru maya ve şekeri bir kabın içerisinde karıştıralım.instant kuru maya kullanıcaksak beklemeden(aktif kuru maya kullanacak iseniz 10 dk bekleyip kabarsın)unumuzu ve tuzu ve sıvıyağımızı ekleyip özdeşene kadar prüzssüz bir hamur yoğuralım.Oda ısısında 1 saat mayalanıcak.
İç harcımız için haçapuri için tabi özel peynir var bizde olmadığı için kaşar peynir ve az tuzlu beyaz peynir le yapıyoruz.icine 1 yumurta kırıp iyice karıştırıyoruz.
Şimdı Hamurumuzu porsiyonlayalım.Püf noktası bizim Normal Pidelerden den daha kalın oluyor pofidik olması için.
2 çeşit haçapuri şekli var Pide şeklinde ve pizza şeklinde.
İLK ŞEKİL VE TEKNİK
ilk bezeyi hafif unlu tezgahta açalım yuvarlak veya oval farketmez içine harcımızı koyup poğaça gibi kapatalım.kapattigimiz yer altta kalıcak ,Pide şekli veriyoruz uzun ve uçlar sivri çevirelim.bıçak ile tam ortadan hamurun üst katmanını keselim ve elimizle Kenarları yanlara doğru açalım.ortasi açık kenarlar bombe olucakki malzeme akmasın.(Diger yapma tekniği yuvarlak hamuru aç Kenarlardan kaşarlı harcı koy ve Kenarları yuvarlak yine bombe olucak ortalama bol kaşarlı harç)
2.ŞEKLİMİZ
Hamuru yuvarlak aç hamur bezesi oranında kaşarlı harcı top yap ve tam ortaya koy.hamuru kenarlarına ortada birleştir kapat ve çevir elinle büyüt çok inceltmeden nazik hareketlerle bu aşamada merdane ile üzerinden geçelim.üzerine yumurta sarısı,yoğurt karışım sürelim ve yine kaşar serpelim.
Artık fırına girebilirler.Diğer Püf noktaTaş fırın etkisi için Fırınımızı 240derecede tepsiyi ters çevirip 10 -15 dk bekletelim.Tepsi iyice kızsın ve pideleri ters çevrili olan tepsiye sürelim.ısıyı 200 dereceye düşürelim.yada normal pişirmek için 200 derece fırında yağlı kağıt koyduğumuz tepside.yumurtayı kızarmaya başladıktan sonra pidelerin ortalarını kaşık la hafif açıp bardakla ters çevirelim.
MALZEMELER
• 1 su bardağ ılık süt
• 2 su bardak ılık su
• 1 yemek kaşığı toz şeker
• 1 paket kuru maya
• 1 Dolu tatlı kaşığı tuz
• 3 yemek kaşık sıvıyağ
• 5-5,5 su bardağı un
İçi için:
• Rende kaşar
• Sürülebilir beyaz peynir
• 1 yumurta
Kenarları için:
• eritilmiş tereyağı
• 2 kaşık yoğurt ve yumurta sarısı karışımı
Üzeri için:
• Pide sayısına göre (4 adet yumurta)
YAPILIŞI
Haçapuri Yani gürcü pidesi.Haça peynir demek ,Puri Pide.
İlk olarak Ilık süt ve suyumuzu, kuru maya ve şekeri bir kabın içerisinde karıştıralım.instant kuru maya kullanıcaksak beklemeden(aktif kuru maya kullanacak iseniz 10 dk bekleyip kabarsın)unumuzu ve tuzu ve sıvıyağımızı ekleyip özdeşene kadar prüzssüz bir hamur yoğuralım.Oda ısısında 1 saat mayalanıcak.
İç harcımız için haçapuri için tabi özel peynir var bizde olmadığı için kaşar peynir ve az tuzlu beyaz peynir le yapıyoruz.icine 1 yumurta kırıp iyice karıştırıyoruz.
Şimdı Hamurumuzu porsiyonlayalım.Püf noktası bizim Normal Pidelerden den daha kalın oluyor pofidik olması için.
2 çeşit haçapuri şekli var Pide şeklinde ve pizza şeklinde.
İLK ŞEKİL VE TEKNİK
ilk bezeyi hafif unlu tezgahta açalım yuvarlak veya oval farketmez içine harcımızı koyup poğaça gibi kapatalım.kapattigimiz yer altta kalıcak ,Pide şekli veriyoruz uzun ve uçlar sivri çevirelim.bıçak ile tam ortadan hamurun üst katmanını keselim ve elimizle Kenarları yanlara doğru açalım.ortasi açık kenarlar bombe olucakki malzeme akmasın.(Diger yapma tekniği yuvarlak hamuru aç Kenarlardan kaşarlı harcı koy ve Kenarları yuvarlak yine bombe olucak ortalama bol kaşarlı harç)
2.ŞEKLİMİZ
Hamuru yuvarlak aç hamur bezesi oranında kaşarlı harcı top yap ve tam ortaya koy.hamuru kenarlarına ortada birleştir kapat ve çevir elinle büyüt çok inceltmeden nazik hareketlerle bu aşamada merdane ile üzerinden geçelim.üzerine yumurta sarısı,yoğurt karışım sürelim ve yine kaşar serpelim.
Artık fırına girebilirler.Diğer Püf noktaTaş fırın etkisi için Fırınımızı 240derecede tepsiyi ters çevirip 10 -15 dk bekletelim.Tepsi iyice kızsın ve pideleri ters çevrili olan tepsiye sürelim.ısıyı 200 dereceye düşürelim.yada normal pişirmek için 200 derece fırında yağlı kağıt koyduğumuz tepside.yumurtayı kızarmaya başladıktan sonra pidelerin ortalarını kaşık la hafif açıp bardakla ters çevirelim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder