Sokak Şambali’ si (Püf Noktaları İle) Tarifi'nin Malzemeleri
Yarım kg irmik
1 su bardağı şeker
1 su bardağı su
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşık karbonat
3 yemek kaşık pekmez
Şerbeti İçin ;
3 su bardağı su
2 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Süslemek İçin ;
Tuzsuz fıstık
Pekmez su karışımı borcama ,arasına ve üstüne sürmek için
Tarcın, yer fıstık veya cevizde yakışıyor
Yapılışı
Öncelikle şerbetini hazırlıyoruz su ve şekeri karıştırıp ocağa alıyoruz.
Kaynamaya başlayınca limonu ilave edip 20 dakika kısık ateşte kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
İrmik, su ve şekeri karıştırma kabına alıp karıştırıyoruz.
Burada amaç şekerin erimesi. karbonat ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırıyoruz.
Pişireceğimiz kalıba hiç yağ sürmeden pekmezli su yapıyoruz. Borcama yağ sürer gibi sürüyoruz.
Hazırladığımız harcın yarısını döküp üstünü düzlüyoruz.ve pekmezli sudan sürüyoruz yine tarcın serpiyoruz.arasina isteğe bağlı tartıştık veya ceviz serpiyoruz. Kalan yarısınıda üstüne döküp düzeltiyoruz üstünü ve yine pekmezli sudan sürüyoruz.
Dolapta geceden yaparsak daha iyi yada 1-2saat oda sıcaklığında bekletiyoruz.
Üzerini dilimleyip yer fıstık ile süslüyoruz.
bıçakla yapmak istediğimiz büyüklükteki dilimlerin izlerini yapıyoruz. derine inmiyoruz kesinlikle.
170 derece ısınmış fırında 30 kadar iyice kızarana kadar pişirip fırından çıkarıp 5 dk sonra soğumuş şerbeti döküyoruz.
Bir çok tarifte yoğurt yada süt ve vanilya kullanılıyor ama o şekilde yoğurt tatlısı revani gibi oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder