İzleyiciler

9 Kasım 2021 Salı

ÖROK DİYARBAKIR USULÜ İÇLİ KÖFTE

ÖROK (ÇITIR ÇITIR İÇLİ KÖFTE)
Hamuru için,
3 su bardağı ince çiğ köftelik bulgur
Yaklaşık 4 su bardak su
150 gr yağsız, sinirsiz dana eti
80 gr kuyruk yağı
Yarım  çorba kaşığı kaya tuzu
2 çorba kaşığı toz kişniş

İçi için
300 gr çift çekim dana veya kuzu döş kıyma
3 adet orta boy kuru soğan
1 kase  ceviz içi
50 gr tereyağı
Yarım demet maydanoz
Tuz ,Yenibahar,kişniş,pulbiber,toz kırmızı biber,kuru reyhan

Kızartmak için,
Ayçiçek yağı 

YAPILIŞI
3 su bardağı köftelik bulgura Yarım çorba kaşığı kaya tuzu ve 2 çorba kaşığı toz kişniş ekleyip harmanlayın. Üzerine 2 su bardağı soğuk su ekleyip karıştırın. Bulgurun suyu çekmesi için kenarda bekletin. Bulgur beklerken içini hazırlayacaz. Bunun için 300 g çift çekim döş kıymayı kuru bir tavada kavurmaya başlayın. Kıymaların rengi döndükten sonra üzerine 50 gr kadar tereyağı ekleyin.   Kıyma kavrulurken 3 adet orta boy soğanı incecik doğrayın ve 1 tatlı kaşığı tuz ile birlikte ovun. Acı suyunu atmak için sudan geçirin ve iyice süzdükten sonra kavrulan kıymaya ekleyin. Kıyma ve soğanı kavururken kaşığın arkasıyla eze eze kavurun. • Soğanı ekledikten sonra 5-6 dakika daha kavurmanız yeterli olacaktır . • Bu sırada yarım bağ maydanozu ve 1 kase ceviz içini ince ince kıyın.  Kıymanın tüm suyu uçunca içine  pul biber, toz biber yenibahar, reyhan kurusu tuz ve kişnişi koyun. • Kıydığınız maydanoz ve cevizleri de ekleyin ve karıştırıp altını kapatın. • Kıymayı kenarda soğumaya bırakın. •

Hamuru için 150 gr çiğköftelik, yani yağsız ve sinirsiz dana eti kullanıyoruz. Bunu kasabınızdan da alabilirsiniz veya 150 gr kıymayı mutfak robotunda macun kıvamına gelene kadar çekin.( PÜF NOKTASI 1 )Eğer ette sinir varsa ayırmak için kolay bir yöntem anlatmak isterim. Avucunuza biraz kıyma alın ve küçük bir bıçağın tersini ortasından bastırıp yana doğru yukarı çekin. Böylece etteki sinirler bıçağın üzerinde kalacak ve kolayca ayırabileceksiniz. Sinirler hiç kalmayana kadar bu işe devam etmeniz gerekli ki kızartırken köfteler dağılmasın. • Ayrıca 80 gr kadar kuyruk yağını da yine mutfak robotunda iyice macun haline gelene kadar çekin. Eğer kuyruk yağı yoksa iç yağ veya tereyağı kullanabilirsiniz. • Bulgura eklemek üzere iki bardak daha soğuk su bulundurun ve bu sudan avucunuzla serperek bulgura ekleyin. Hamurun kıvamına göre hepsini kullanmanıza gerek kalmayabilir. • 1 bardak kadar su ekledikten sonra çektiğiniz kıymayı ve kuyruk yağını da hamura ekleyin ve yoğurmaya devam edin. • Bulgurlar dökülmeden hamur kıvamı alana kadar, eze eze yoğurmaya devam edin. Eğer hala dökülüyorsa su eklemeye devam edebilirsiniz. • (PÜF NOKTASI 2) Hamuru açarken, bir kaseye 1 dolu Dolu tatlı kaşık tuz ve su koyup kenarda bekletin. Tuzlu su hamurun dağılmadan açılmasını kolaylaştıracaktır.  Ellerinizi tuzlu suyla ıslatıp ufak mandalina boyutunda hamur alın. • Bir elinizin işaret parmağıyla hamurun ortasından oyarken, diğer elinizde avuç ve parmaklarınızla hamuru çevirin. Delik büyüdükçe orta parmağınızı da koyup açmayı kolaylaştırabilirsiniz. Hamurun kenardan yırtılması hiç dert değil. Kapanınca sorun olmayacaktır veya yama da yapabilirsiniz. • Açtıktan sonra içine 1 dolu çorba kaşığı kadar kıymalı harçtan ekleyin ve açık yerlerini birleştirip kapatın. • Sonrasında iki avucunuzu çukur yapıp hamuru çevirerek yuvarlayın. Veya klasik çiğ köfte şekli verin.Yaklaşık 28 tane örok çıkıyor. • Kızartırken yağın iyice kızmış olması çok önemli. Aksi halde köfteler dağılacaktır. • Geniş bir tencerede yağı kızdırdıktan sonra köfteleri atın. Attıktan sonra önce sertleşmeleri için hiç karıştırmayın. Ardından 1-2 kez alt üst etmeniz yeterli olacaktır. • Altın sarısı renk alınca öroklarınız hazırdır. • Peçeteli bir tabağa alıp fazla yağını alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder