Kitel (HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE)
Malzemeler:
- 4 su bardak sefer kitel bulguru
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 yemek kaşık kişniş
- 4 su bardağı sıcak su
İç harcı için
- 500 gr orta yağlı et
- 3adet orta boy soğan
- 1 demek maydonozun yaprak kısımları ince doğranır
- 1'er dolu tatlı kaşığı tuz, pul biber, karabiber,kişniş
- 1 yemek kaşığı isot
- yarım su bardağı haşlanmış kırık pirinç
- 50 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı dolusu kuru reyhan (taze de kullanabilirsiniz)
YAPILIŞI
Bulgur tuz,Kişniş ve sıcak su karıştırılır, üzeri örtülerek 1 saat dinlenmeye bırakılır. Tavada kıyma, baharatlar, maydonoz ve soğan kavrulur. 1 su bardağı pirinç 1 su bardağı su ile pişirilir suyunu çekince üzerine tereyağı eklenir biraz pişirilip altı kapatılır ve diğer malzemelerin üzerine eklenip iyice yoğrulur. Son olarak da reyhan eklenir ve tekrar yoğrulur. İç harcımız hamur hazır olana kadar bekletilir. Dinlendirilen hamur tekrar yoğurulur, üzerine su eklemeden sadece elimizi suya batırıp ıslatarak yoğurmaya devam edilir. 10- 15 dakika güzelce yoğurularak hamur kıvamına getirilir.Macun gibi bir hamur olacak kurumaması için üzeri mutlaka örtülür. ve kaseye su ve tuz koyulup elimizi devamlı bu suda ıslatarak tek tek incecik avucumuz da poğaça yapar gibi açıp doldurup yassı olacak şekilde bastırılır. Köftelerimiz kaynar suya tuz koyularak haşlanır, haşlanan köfteler suyun yüzeyine doğru çıkar. Pişen köftelerin üzerine az miktarda eritilmiş sıcak tereyağı gezdirilir. Üzerine isteğe bağlı olarak toz biber serpilir. Fazla köfteler buzlukta saklanabilir. Yapılacağı zaman oda ısısında çözümüdür ve öyle haşlanır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder