İzleyiciler

4 Aralık 2021 Cumartesi

GİRİT KABAK DOLMASI

GİRİT KABAĞI DOLMASI
MALZEMELER
9-10 adet Girit kabağı
Harcı İçin
250 gram kıyma
1 çay bardağı pirinç
Yarım çay bardak bulgur
1  adet kuru soğan
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı su
1-2 çorba kaşığı yağ (zeytinyağı veya tereyağı)
Yarım demet maydanoz
3 çorba kaşığı taze nane veya 3 tatlı kaşığı kuru nane ve birazda kuru reyhan
Tuz,pul biber,dolma baharı
Karabiber,isteğe bağlı birazda sumak
Sosu İçin
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1-2 çorba kaşığı yağ
Su (kabakların 1,5 santim aşağısında kalacak miktarda)

Yapılışı:
Kabakların Hazırlanması
• Kabaklar iyice yıkanıp ve kapak kısmına ben bıçakla derin olacak şekilde uzunlamasına V yaparak zigzag li şekil verdim.Düzde kapaktan kesebilirsiniz.
• Yani Tepeleri şapka gibi düzgün kesilir,
• Kabak oyacağı veya çay kaşığı ile delmemeye çalışarak içleri oyulur,
• Kabakların içine tuz serpilir ve tabanına kürdanla  2-3 delik açılır.
Dolma Harcı
• Pirinçler ve pilavlık bulgur iyice yıkanır,
• Soğanlar ve sarımsak yemeklik küp küp doğranır,
• Maydanoz, taze nane yıkanıp ince ince kıyılır,
• Tüm baharatlar eklenir ve yoğurulur,
• Kabakların içi bu harçla üzerinde 1 santim boşluk kalacak şekilde doldurulur,
• Üzerine kabakların tepeleri kapak gibi yerleştirilir.
Pişirilmesi
• Kabaklar bir tencereye dizilir,
• 1 bardak suyun içinde domates salçası ve tuz iyice karıştırılır,
• Tencereye dökülür, kabakların seviyesinden 1,5 santim aşağıda kalacak kadar su eklenir,
• Yağ ilave edilir ve tencerenin kapağı kapatılır,
• Orta ateşteki ocağın üstüne yerleştirilir,
• Su kaynadıktan sonra ocağın altı iyice kısılır,
• Kısık ateşte kabaklar ve pirinç iyice yumuşayana kadar pişirilir.
• En son isteğe bağlı fırınlama ile  240 derece de üzeri açık kabakları kızartabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder